Crisisaanpak op z’n Achterhoeks!

Crisisaanpak op z’n Achterhoeks!

24 februari 2022 was er ineens een verschrikkelijke oorlog in Europa. Ontstellend veel Oekraïners ontvluchtten hun land op zoek naar veilige plekken voor hun gezin.

Korte tijd hierna zaten wij, Marianne van de Aaltense, Harrie van de Winterswijkse en Caroline van de Doetinchemse Uitdagingen  bij elkaar te praten over onze 8rhkse samenwerking. Uiteraard was ook de oorlog daarbij een prominent onderwerp van gesprek. We vroegen ons af of en wat wij als Uitdaging konden bijdragen aan dit vreselijke drama. Op dat moment wisten wij niet het juiste antwoord , hoe graag wij allen ook wilden helpen.

Nog geen week later kwam het bericht dat de gemeente Winterswijk de opdracht aan Harrie had gegeven om alles omtrent de Oekraïense nieuwkomers en de benodigde hulpmiddelen voor het oorlogsgebied te organiseren. Een hele klus voor de Winterswijkse Uitdaging. Weer een paar dagen later kwam een verzoek van IG&D bij Marianne of wij niet konden helpen bij humanitaire goederen transporten vanuit de 8rhk naar Oekraïne. En kort daarop kreeg  Caroline het verzoek om een ontmoetingsplek te organiseren voor de nieuwkomers in Doetinchem.

In een onvoorstelbaar rap tempo hebben wij alle drie de projecten aangepakt en opgezet. De samenwerking tussen de drie Achterhoekse Uitdagingen is uitermate sterk gebleken sinds de COVID-19 periode. Grenzen, ook gemeentegrenzen zijn niet belangrijk, versterken van de Achterhoekse samenleving wel!

Bijna alles wat wij doen moet duurzaam en milieubewust zijn, zo vinden wij. Zo recyclen wij ICT apparatuur, kasten en stoelen, maar ook leggen wij verbindingen tussen bedrijven en organisaties, zodat er duurzame oplossingen komen voor een maatschappelijk probleem.

Lokale supermarkten en zorgcentrums schonken spullen of wij kochten het in tegen inkoopprijs met donaties vanuit serviceclubs en bedrijven. Heel veel handjes pakten die spullen, (en dat was echt heel veel), in voor transport in grote depots. Ook deze depots werden gratis ter beschikking gesteld. Vervolgens werden de spullen twee maal per week kosteloos door vervoerders naar Oekraïne gereden.

Dat de oorlog een ieder diep heeft geraakt bleek uit de hoeveelheid goederen,  die maar bleven komen en uit de acties die werden opgezet door bedrijven, organisaties en particulieren.

Het was soms zoveel dat we ook de minima in onze achtertuin af en toe konden verblijden met gratis kleding, speelgoed en spullen. De Oekraïense vluchtelingen kwamen in grote getale aan en vonden onderdak, noodzakelijke spullen, speelgoed voor de kids, werk en hulp om hier de weg te vinden.

We zijn dankbaar dat we dit mooie werk hebben mogen doen en dat we zien dat de Oekraïense mensen blij zijn om hier in de Achterhoek te verblijven. Dankbaar ook zijn we voor de  betrokkenheid van de vele vrijwilligers.

Ons werk kunnen wij natuurlijk niet alleen, we doen dit samen met heel veel bedrijven, maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en gemeenten. De bedrijven gaven gul, hetzij in materiaal, hetzij in diensten, maar ook in geld. Zo kwam ook de Coöperatie Rabobank in beeld die ons Oekraïne project van ganser harte wilde ondersteunen. De drie Achterhoekse Uitdagingen mochten een enorm bedrag  in ontvangst nemen, waar wij hele mooie dingen voor Oekraïne (zowel hier als daar) mee konden doen.

Wij zijn onder de indruk van die Achterhoekse betrokkenheid voor de mensen in het oorlogsgebied en voor diegene die hiernaartoe gevlucht zijn. Tegelijkertijd zijn we ook trots op wat wij in dit mooie hoekje van Nederland allemaal samen voor elkaar krijgen.

Daarbij past alleen maar een:

DANK DANK DANK!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest

Share This