Ontmoetingsplek Oekraïeners Driekoningenkapel Doetinchem

Kort na de oorlog in Oekraïne hebben wij de vraag gekregen een ontmoetingsplek te realiseren waar de gevluchte Oekraïeners in Doetinchem konden landen. Samen met het POND! (Platform Ondersteuning Nieuwe Doetinchemmers) hebben wij deze plek kunnen realiseren in de Driekoningenkapel. Binnen een week hadden wij het voor elkaar met een hele hoop vrijwilligers en onze coördinator Diana, die ook nog eens Russisch spreekt.

De vluchtelingen en hun gastgezinnen kwamen in grote getalen voor een bakkie troost en elkaar te ontmoeten. Het voelde fijn om in een vreemd land in hun eigen taal en cultuur begroet te worden. Al snel kwamen de volgende vragen: Nederlands leren, kinderen naar school, werken, enz. Dit konden wij allemaal faciliteren m.b.v. ruim 30 organisaties die via het POND! hierbij betrokken werden, immers de gemeente had nog niet alles op orde. Laborijn ging inloopspreekuren naar werk doen. Graafschap college en groep vrijwilligers gingen taalles verzorgen. Wij hadden een grote lijst met vragen en antwoorden samengesteld, wat als je naar de dokter moet, opvang, leefgeld, enz.

Dit initiatief had niet kunnen ontstaat zonder de hulp van de kerken, van wie wij de kapel gratis ter beschikking kregen. Daarnaast krijgen wij veel steun van de ondernemers, de stichtingen, de gemeente en de Doetinchemmer die op onze hulpvragen reageerden. DANK!

Voor meer info: meetua@hotmail.com

zie ook onze facebook pagina: Meet&Greet Driekoningenkapel

 

Nederlandse taallessen informatie.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This