DOETINCHEM – april 2020

De Doetinchemse Uitdaging heeft voor zorgverleners twee nieuwe producten voor persoonlijke bescherming op de kop kunnen tikken. Het gaat om gelaatsmaskers die over een bril en mondkapje gedragen kunnen worden en clips voor mondkapjes zodat die niet meer achter de oren hoeven worden vastgemaakt. Deze materialen kunnen zowel door zorginstellingen als individuele zorgaanbieders besteld worden.

De spatmaskers kosten 1 euro per stuk (materiaalprijs) en de clips zijn gratis. De eerste 600 spatmaskers zijn al besteld en bijna uitgeleverd aan drie zorginstellingen in de Achterhoek. De eerste 250 clips zijn al gedeeltelijk uitgeleverd.

Achter de herkomst van die twee producten zit een mooi verhaal. De clips en de beugels van de maskers zijn gemaakt in de Achterhoek en in het westen van het land op zelfgebouwde 3D-printers.

Ko van Renssen, bestuurslid van ondernemersvereniging IG&D en één van de initiatiefnemers van het printproject, vertelt: ,,Vorig jaar is er in de Achterhoek door de Samenwerkende Industriële kringen Achterhoek (SIKA) een initiatief gestart om kinderen te leren zelf een 3D printer te bouwen. Zo’n zestig kinderen zijn met de cursus begonnen. In de aanloop zijn zo’n twintig trainers opgeleid. Zij hebben eerst zelf een 3D-printer gebouwd. In januari en februari startte de cursus voor de kinderen, maar die is vanwege het coronavirus voortijdig onderbroken. Een paar kinderen is het toch gelukt de printer aan de praat te krijgen.’’

Voor de zorg

De trainers en de kinderen kwamen vervolgens voor de zorg in actie na een oproep uit Zeeland. Dat Zeeuwse initiatief werd later overgedragen aan een groep studenten in Delft. ,,We leverden vanuit de Achterhoek de beugels voor de spatmaskers aan’’, zegt Van Renssen. ,,Eerst in Zeeland en nu in Delft worden deze gelaatsmaskers geassembleerd. De Doetinchemse Uitdaging heeft deze gelaatsmaskers gratis kunnen bestellen en inmiddels komen de maskers binnen.’’

Tekst gaat verder onder de foto

Het meest houden de Achterhoekers zich nu bezig met het printen van de haarclips, waarmee de elastiekjes van mondmaskers achter het hoofd bijeen worden gehouden. ,,Deze clips gaan o.a. rechtstreeks naar onder meer de Doetinchemse Uitdaging’’, zegt Van Renssen. Maar ook zijn er intussen 1000 geleverd aan zorginstelling Marga Klompé en meerdere regionale ziekenhuizen.

Wij, de Doetinchemse, Aaltense en Winterswijkse Uitdagingen gaan de producten verspreiden onder de Achterhoekse zorgverleners. Voor de informatie zie onze webpagina: https://doetinchemseuitdaging.nl/coronahulp/

Regio8 maakte eerder deze maand het nieuwsitem ‘Kinderen zetten 3D printers in voor de zorg’ over de hulp die de Achterhoekse jongeren bieden. Daarin komt ook Ko van Renssen aan het woord.

 

Pin It on Pinterest

Share This