Mooi samenwerkingsinitiatief: De Onderneming
Dagbestedingsgroep De Onderneming is sinds 28 sept te vinden op hun nieuwe stek in één van de bedrijfshallen van Laborijn (voorheen Wedeo). Ongeveer 50 cliënten hebben daar arbeidsmatige dagbesteding, Er wordt gewerkt voor diverse bedrijven, een gevarieerd aanbod van licht industriële werkzaamheden. Daarnaast is er een groep die met hout werkt en ook een kaarsenmakerij.
“Op de oude locatie aan de Edisonstraat groeiden we erg uit ons jasje” vertelt Sandra Brugman, activiteitenbegeleidster bij De onderneming. “We kregen steeds meer werk aangeboden, en er waren steeds meer cliënten die dit graag wilden doen. Maar we hadden gewoonweg de ruimte niet meer om te groeien. Daarnaast zagen wij altijd al samenwerkingsmogelijkheden met bijvoorbeeld de sociale werkplaats van toen nog Wedeo, nu Laborijn. Veel van onze werkzaamheden komen overeen of liggen in het verlengde van elkaar. Ook hebben we veel dezelfde opdrachtgevers. Toen bleek dat wij in ‘hal 4’ op het terrein van Laborijn terecht konden was dat natuurlijk een fantastische kans!
Bijzonder aanbod van AtmR kantoorveranderingen
Erg bijzonder was het aanbod van AtmR kantoorveranderingen. AtmRnam Wink Kantoorartikelen in Doetinchem over. Harry Smits en Robert Lette van AtmR hoorden bij de Achterhoekse ondernemersbijeenkomst De Huntenkring dat De Onderneming op zoek was naar vier in hoogte verstelbare tafels. Harry en Robert boden nodigden De Onderneming onmiddellijk uit aan om te komen kijken of er in het magazijn van AtmR iets stond dat geschikt zou kunnen zijn. Robert: “Als wij voor een opdracht een kantoorpand helemaal opnieuw mogen inrichten, nemen wij soms het oude meubilair mee. Vaak is dat nog in goede conditie. Wij vinden het als bedrijf erg belangrijk om duurzaam om te gaan met beschikbare materialen, en nemen graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Toen bleek dat wij De Onderneming konden helpen was dat dan ook snel geregeld.” Sandra: Voordat ik het wist waren we voorzien van twintig tafels, vier grote en zes kleine kasten, en zelfs bureaustoelen! Veel meer dan die vier tafels die we hadden gevraagd, maar het is erg welkom. We hoefden niet te betalen, maar mogen de materialen gebruiken zolang we willen.”AtmR dacht zelfs mee over de meest optimale inrichting. “Zo hebben we samen de ruimte geoptimaliseerd voor cliënten en begeleiders.” Harry: “Er is maar één voorwaarde: als De Onderneming het meubilair om welke reden dan ook niet meer nodig heeft willen we het terug. Zo kunnen we weer iemand anders blij maken, en dat past weer prima bij de circulaire gedachte.”
Oud wordt nieuw
De Onderneming is niet het enige project waar AtmR bezig is met het hergebruiken van beschikbare materialen. Harry: “We zijn bijvoorbeeld bezig met 15 derdejaars studenten van de opleiding Industriële Vormgeving aan de HAN. Zij gingen de uitdaging aan om gebruikt meubilair een nieuwe functie te geven. Ze maakten bijvoorbeeld van oude kasten functionele werkplekken. Ze bekleden de kast met geluiddempend materiaal, en plaatsen een bureau en planken. En dan heb je een perfecte werkplek voor een kantoortuin.
Niet meer terug
De cliënten van De Onderneming zijn helemaal blij met hun werkplek. Na de eerste werkdag op de nieuwe plek gaven ze aan niet meer terug te willen. Sandra: “En wij ook niet. Want dit biedt alle kansen. Voor onze cliënten én voor de zorg. Dit is de toekomst.”
Bron: Elver